За нас

Земя, слънце, море и вино

Лозарството и винарството в днешно Поморие датира от древността, където се е произвеждало вино още през I век преди Христа и ако към традициите и изключителните благоприятни природни фактори – слънчевото греене и освежаващите морски бризове, ще разберем защо Поморие е един от най – интересните винени тероари в България.

Винарска изба „ТОХУН” е наследник на традиции във винопроизводството. 

Началото е поставено през 2000 г. за осъществяването на една мечта и една нелека задача да свържат хилядолетните традиции и модерното винопроизводство.

Засадени са 65 ха лозови масиви, разположени в Източно – Черноморски регион със сортовете Шардоне, Совиньон блан, Мерло и Каберне Совиньон.

През 2009 г. е изградена ВИ „ТОХУН”, която се намира  на  главния  път от Бургас за Поморие, с удобен транспортен достъп и постоянно отворени за посещение  врати.

Архитектурата й е в стилистиката на прабългарските шатри – ТОХУН е прабългарското име на Поморие.

През същата година се реализира първи гроздобер и първа реколта.

С всяка следваща реколта качеството на вината се повишава и това бива оценявано от винолюбителите.

Инвестира се в подобряване на качеството, оптимизират се процесите и се внедряват нови технологии. Основната цел на ВИ „ТОХУН” е да създават висококачествени и  уникални вина от собствените лозови масиви. Глътка от вината на „ТОХУН” предизвикват емоции, които се запечатват в сърцето и не могат да бъдат забравени.